Vind hier meer informatie over alle aankomende evenementen en vormingen in het netwerk WINGG.
Dit voor zowel kinderen, jongeren, ouders alsook voor hulpverleners.
Georganiseerd in samenwerking met VAD. Als zorg- of hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg word je soms geconfronteerd met alcohol- of ander druggebruik. In deze vorming krijg je meer inzicht in dit fenomeen. We lichten het complex samenspel van factoren toe die maken dat iemand middelen gebruikt en middelenproblemen ontwikkelt. We zoomen in op de processen die leiden tot verslaving.
Deze online infosessie heeft als doel om kandidaat vrijwilligers te informeren en algemene informatie over Buddywerking Vlaanderen te geven.
Eetstoornissen zijn complexe psychische aandoeningen die steeds vaker bij jongeren worden gesignaleerd in de eerstelijnszorg en op scholen. Hoe herken je de signalen? Wat kun je als zorgverlener doen om tijdig ondersteuning te bieden? En hoe verwijs je effectief door naar de juiste zorg?
Wil jij aan de slag met ouders en hun een cursus bemoedigend opvoeden met Positive Discipline geven? Ben je een professional die met ouders en/of kinderen werkt en wil je graag deze fijne methode en praktische handvatten integreren in je werk? Ben je zelf een ouder/ opvoeder en wil je graag op een intensieve en snelle manier leren ontspannen en effectief opvoeden?
Het Overkop netwerkevent voor jeugdwerkers! Tijdens deze netwerkdag kom je te weten wie jou kan ondersteunen en hoe jullie samen het verschil kunnen maken. Ontdek, binnen en buiten eigen regio, tools en inspiratie om te groeien en jongeren te helpen. Samen staan we sterker!
Dankzij deze vorming zal je makkelijker signalen van middelengebruik opmerken. We gaan ook in op hoe je deze signalen kan aankaarten bij je cliënt. Wat zijn de do’s & don'ts als je het gesprek hierover aangaat? Hoe maak je, samen met de cliënt, een ernstinschatting van diens gebruik en de impact op diens dagelijks leven? Hoe vroeger je optreedt, hoe groter de kans op herstel.
Verslaving is een vaak gebruikt, maar complex begrip dat vele ladingen dekt. In dit webinar staan we stil bij de vraag wat verslaving nu precies is en waarom het lastig te doorbreken is. Voorkennis is niet vereist.
Tijdens de lezing zal een essentieel onderscheid worden gemaakt tussen consensuele sexting en het niet-consensueel doorsturen van berichten onder jongeren. Er wordt aandacht besteed aan bestaand onderzoek naar motivaties achter dergelijk gedrag, evenals gevolgen daarvan.
Zet jij je in voor het mentaal welzijn van kinderen en jongeren? Ben je op zoek naar inspiratie over hoe je participatief met hen aan de slag kan? Dan is deze dag iets voor jou! We leggen de nadruk op ‘actie’ en inspireren met goede praktijken. Noteer alvast 7 mei in je agenda. Het volledige dagprogramma en de mogelijkheid om te schrijven komen er snel aan. -
Dankzij deze vorming zal je makkelijker signalen van middelengebruik opmerken. We gaan ook in op hoe je deze signalen kan aankaarten bij je cliënt. Wat zijn de do’s & don'ts als je het gesprek hierover aangaat? Hoe maak je, samen met de cliënt, een ernstinschatting van diens gebruik en de impact op diens leven? Het opmerken en ter sprake brengen, biedt kans op verandering en succeservaring voor hulpverlener en cliënt.
Veel complexe problemen blijven in de technologische en opgesplitste gezondheidszorg sluimerend hangen tussen de verschillende echelons en modellen van de zorg. Een integrerend herstelmodel biedt hoop. Dit is een stevige uitdaging voor zowel somatische als psychiatrische behandelteams. In deze sessie vertrekken we vanuit de ervaringen in het behandelingsaanbod voor chronische functionele klachten (zoals chronische pijn en moeheid) en obesitas in het Zeepreventorium De Haan.
Een webinar over verontrustend (naïef, gevaarlijk, seksueel, delinquent,...) online gedrag van jongeren
Eetexpert organiseert dit jaar opnieuw basisopleidingen voor psychologen & orthopedagogen, huisartsen, diëtisten.
PZ Onzelievevrouw en het Centrum Geestelijke gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen organiseren n.a.v. 20 jaar Kliniek voor Stemmings- en Persoonlijkheidsstoornissen in PZ Onzelievevrouw Brugge én 15 jaar Zorgtraject Persoonlijkheidsontwikkeling in het Netwerk NOWE, een namiddagsymposium.
De meeste gamers spelen recreatief en zonder problemen, maar voor een kleine groep is dit niet het geval. In dit piekuurtje verschaffen we de laatste inzichten omtrent problematisch gamen.We bespreken onder andere de grens met recreatief gamen en vragen ons af wat het verschil is met gameverslaving. We ronden af met een overzicht van tools bruikbaar in begeleiding. Voorkennis is niet vereist.
Er is geen enkele periode in een mensenleven waar we zoveel ontwikkeling en verandering doormaken als in de eerste 1000 dagen. Jonge kinderen kunnen we zien als kiempjes die tot groei en bloei komen in een gunstige omgeving. Het is dan ook belangrijk dat we als hulpverleners mee nadenken over hoe een veilige, warme omgeving voor het jonge kind eruit kan zien. Het webinar Infant Mental Health richt zich op professionals werkzaam binnen zorg – en welzijnsdiensten. Tijdens het webinar worden een aantal centrale concepten toegelicht, zoals mentaliseren, ghosts in the nursery, (co-)regulatie, hechting, klein kijken, ... We sluiten het webinar af met een aantal concrete tips en tricks om IMH toe te passen in de praktijk.
Het veranderen van gedrag, zoals het aanpakken van middelengebruik, vraagt veel inspanning en veerkracht. Een terugval in oude gewoontes is daarbij niet abnormaal, maar juist een onderdeel van het leerproces. Hoe ga je om met een terugval, hoe kan je het risico op terugval verkleinen, hoe kan je een ‘uitglijder’ ombuigen naar een waardevolle les, … Sluit aan bij dit piekuurtje om meer te weten te komen over terugvalpreventie.
Vapen, snus en nicotinezakjes ze zijn steeds populairder en we hebben er allemaal wel al van gehoord. Maar wat weet jij er écht over? Wil je goed geïnformeerd zijn over deze trends en/of ben je nieuwsgierig naar wat deze producten nu echt zijn, hoe ze werken en waarom ze zo aantrekkelijk zijn voor jongeren? Mis dit piekuurtje dan zeker niet!
De impact van schermen op kinderen en jongeren: In dit webinar bespreken we de effecten van schermen op de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren.
De feestdagen staan vaak in het teken van gezelligheid, maar gaan ook regelmatig gepaard met een verhoogde alcoholconsumptie. Wat weten we in 2025 eigenlijk echt over alcohol? Wil je graag horen hoe een ervaringsdeskundige moeilijke momenten zoals deze heeft beleefd en hoe ze omgaan met hun verslaving? Schrijf je in voor een inspirerende bijeenkomst, waarin getuigenissen en inzichten gedeeld worden.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
×