Vind hier meer informatie over alle aankomende evenementen en vormingen in het netwerk WINGG.
Dit voor zowel kinderen, jongeren, ouders alsook voor hulpverleners.
Mensen met een psychische kwetsbaarheid verdienen meer dan onze aandacht. Niet alleen de hulpverlening ontfermt zich met overgave over hen, maar ook andere diensten komen met de regelmaat van de klok in contact met mensen met een psychiatrische aandoening. Op deze bij uitstek multidisciplinaire studiedag proberen we het spanningsveld dat er soms lijkt te bestaan tussen enerzijds de politie en de gerechtelijke overheden en anderzijds de hulpverleningswereld te overbruggen. We proberen een zo fijnmazig mogelijk beeld te vormen van alle betrokken spelers op het veld en wat hun precieze verantwoordelijkheden en taken zijn. We staan hierbij ook uitgebreid stil bij het wettelijke kader. Nadien borduren we op de vergaarde kennis voort door een aantal goede praktijken onder de loep te nemen en organiseren we een debat met de belangrijkste protagonisten over adequate opleidingen.
In deze webinar staat de impact van de e-sigaret op de volksgezondheid centraal. Er wordt ingegaan op de risico’s voor de gezondheid, de effectiviteit van de e-sigaret als rookstopmiddel en de rol die vapen speelt bij jongeren als mogelijke opstap naar tabaksgebruik.
Er is geen enkele periode in een mensenleven waar we zoveel ontwikkeling en verandering doormaken als in de eerste 1000 dagen. Jonge kinderen kunnen we zien als kiempjes die tot groei en bloei komen in een gunstige omgeving. Het is dan ook belangrijk dat we als hulpverleners mee nadenken over hoe een veilige, warme omgeving voor het jonge kind eruit kan zien. Het webinar Infant Mental Health richt zich op professionals werkzaam binnen zorg – en welzijnsdiensten. Tijdens het webinar worden een aantal centrale concepten toegelicht, zoals mentaliseren, ghosts in the nursery, (co-)regulatie, hechting, klein kijken, ... We sluiten het webinar af met een aantal concrete tips en tricks om IMH toe te passen in de praktijk.
In deze interactieve vorming leer je hoe je beter kunt omgaan met culturele verschillen in diagnostiek en behandeling. Want culturele misverstanden, afstand of onzekerheid in de hulpverleningsrelatie kunnen het herstelproces in de weg staan.
Het veranderen van gedrag, zoals het aanpakken van middelengebruik, vraagt veel inspanning en veerkracht. Een terugval in oude gewoontes is daarbij niet abnormaal, maar juist een onderdeel van het leerproces. Hoe ga je om met een terugval, hoe kan je het risico op terugval verkleinen, hoe kan je een ‘uitglijder’ ombuigen naar een waardevolle les, … Sluit aan bij dit piekuurtje om meer te weten te komen over terugvalpreventie.
Psyche organiseert, in samenwerking met VAD, een praktijkgerichte vorming voor hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg die in contact komen met cliënten die illegale middelen gebruiken. Tijdens deze vorming krijgen deelnemers een helder overzicht van zowel klassieke illegale middelen (zoals cannabis, cocaïne, XTC en opiaten) als van de nieuwste synthetische stoffen (NPS).
Als je werkt met jongeren is de kans groot dat je vroeg of laat in contact komt met het thema suïcidaliteit. Hoe ga je hier best mee om? Hoe kan je op tijd signalen oppikken? Hoe praat je over de zelfmoordgedachten? En hoe maak je een inschatting van de ernst van de situatie? Wat zijn basisprincipes in goede zorg voor een jongere die aan zelfmoord denkt? In deze vorming komen volgende thema's aan bod: cijfers en definities, suïcidaal proces, verklarend model, signalen, bespreekbaar maken, risico-inschatting, doorverwijzing en kennismaking met basisprincipes in goede zorg.
In deze lezing staan we stil bij wat het veelzijdig concept emotieregulatie precies inhoudt en hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt bij kinderen en jongeren.
Op donderdag 9 oktober 2025 organiseert WINGG haar 8e netwerkforum! Dit jaar zijn we te gast in het fantastische Kinepolis Oostende voor een namiddag dag vol inspiratie en verbinding.
Vapen, snus en nicotinezakjes ze zijn steeds populairder en we hebben er allemaal wel al van gehoord. Maar wat weet jij er écht over? Wil je goed geïnformeerd zijn over deze trends en/of ben je nieuwsgierig naar wat deze producten nu echt zijn, hoe ze werken en waarom ze zo aantrekkelijk zijn voor jongeren? Mis dit piekuurtje dan zeker niet!
Hoe zorgen we ervoor dat zorg écht aansluit bij wat mensen nodig hebben? Hoe maken we samenwerking tussen hulpverleners en organisaties vlotter en trajecten soepeler? Tijdens deze inspirerende studiedag brengen we inzichten en praktijkervaringen samen om zorgkwaliteit over sectoren heen te versterken. Het IROJ West-Vlaanderen en WINGG nodigen je uit voor een halve dag vol inspiratie, ontmoeting en concrete acties. Deze studiedag vormt het startpunt voor een nieuw lerend netwerk waarin we samen nadenken over wat goede zorg betekent en hoe we dit in de praktijk kunnen waarmaken.
De impact van schermen op kinderen en jongeren: In dit webinar bespreken we de effecten van schermen op de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Op dinsdag 25 november 2025 organiseren Perinet, WINGG en ECK De Wieg het netwerkevent ‘Parent Infant Mental Health’. Deze netwerkdag richt zich op alle professionals die in hun werk in contact komen met jonge kinderen en hun zorgfiguren.
De feestdagen staan vaak in het teken van gezelligheid, maar gaan ook regelmatig gepaard met een verhoogde alcoholconsumptie. Wat weten we in 2025 eigenlijk echt over alcohol? Wil je graag horen hoe een ervaringsdeskundige moeilijke momenten zoals deze heeft beleefd en hoe ze omgaan met hun verslaving? Schrijf je in voor een inspirerende bijeenkomst, waarin getuigenissen en inzichten gedeeld worden.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
×